Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami na terenie Polski i Słowacji
[Sprzedam] Polska firma oferuje > Usługi
Opublikowano: 06-01-2023 | Wygaśnie: 06-01-2024
Wyświetleń: 76 (unikalne: 46)
Dodane przez: | administrator |
Region: | Kujawsko-pomorskie |
Telefon: | 609 500 934 |
E-mail: | pokaż adres email... |
Tak, to właśnie on – oscypek – jeden ze znaków rozpoznawczych Podhala. Aby zasłużyć na nazwę „oscypek”, dany ser musi spełnić określone warunki – odpowiedni skład, kształt oraz tradycyjny proces produkcji. Nasz oscypek spełnia wszystkie te warunki, dzięki czemu uzyskał Certyfikat Świadectwa Jakości. Produkt regionalny, wyprodukowany minimum z 60% mleka owczego. W związku z tym, można go nabyć jedynie wtedy, kiedy owce wypasane są na tatrzańskich halach, czyli od początku maja do połowy października. Jest to zatem produkt limitowany – mleko owcze pozyskiwane zaledwie w ciągu kilku miesięcy, starcza na wytworzenie określonej ilości produktu.
Powstaje tradycyjnie – czyli według góralskiej receptury, przekazywanej z dziada pradziada. Oscypek cechuje słony smak i aromatyczną, twardą skórkę uzyskaną w procesie wędzenia.